Ιατρείο Πόνου

Η φιλοσοφία, είναι να σας ακούσουμε και να κατανοήσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας και να καταλήξουμε στο σχέδιο θεραπείας που σας αρμόζει.

Το Ιατρείο Πόνου της Πρότυπης Μονάδας Πρωτοβάθμιας Υγείας Mediterraneo First Care σε συνεργασία με ιατρούς της Μονάδας Πόνου του Mediterraneo Hospital προσφέρει ολοκληρωμένες, εξατομικευμένες και εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας στους πάσχοντες από χρόνιο πόνο εφαρμόζοντας τα πρότυπα αντίστοιχων κορυφαίων Κέντρων Θεραπείας Πόνου και παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, του εξωτερικού.

Το ιατρείο είναι εξειδικευμένο στη διάγνωση της αιτίας του χρόνιου πόνου ώστε τελικά να επιλεχθεί η πλέον στοχευμένη και τεκμηριωμένη ιατρικά, ελάχιστα επεμβατική θεραπεία πόνου. Η φιλοσοφία της ιατρικής ομάδας είναι αποτυπωμένη στην ακόλουθη σκέψη: είναι αυτή η θεραπεία που θα επέλεγα για τον πατέρα ή την μητέρα μου;

Γενικές Πληροφορίες

Η λέξη «πόνος» προέρχεται από την ελληνική λέξη «ποινή», δηλαδή τιμωρία. Στην πραγματικότητα, όμως, ο πόνος αποτελεί σημαντικό μέρος του αμυντικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος που οδηγεί σε αντανακλαστική απομάκρυνση από το επώδυνο ερέθισμα που τον προκαλεί σε προστασία του προσβεβλημένου οργάνου ή μέλους μέχρι την επούλωσή του στην αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Ιατρείο Πόνου

Ο πόνος, λοιπόν, το δυσάρεστο και οδυνηρό αυτό αίσθημα που προκαλείται από κάποια δυσλειτουργία του ανθρώπινου σώματος, είτε λόγω τραυματισμού είτε υποκείμενου νοσήματος, αποτελεί στην πραγματικότητα  ένα μηχανισμό προστασίας.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι που γεννιούνται με συγγενή αναισθησία στον πόνο έχουν και μικρό προσδόκιμο επιβίωσης.

Συνήθως, το αίσθημα του πόνου υποχωρεί γρήγορα όταν το επώδυνο ερέθισμα παύει να υπάρχει και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επούλωσης του ιστού που προσεβλήθη, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να επιμένει, και τότε μιλάμε για χρόνιο πόνο.

Τέτοια είδη πόνου είναι ο νευροπαθητικός πόνος, ο πόνος των ρευματικών παθήσεων, οι ιδιοπαθείς πόνοι και βέβαια οι καρκινικός πόνοι.

Η  μορφή του πόνου διαφέρει ανά περίπτωση και ανά ασθενή και μπορεί να περιγράφεται ως καύσος, σαν ηλεκτρική εκκένωση, σαν μαχαιριά ή σαν νυγμός βελόνας, ενώ ο σπλαγχνικός πόνος, δηλαδή ο πόνος που οφείλεται σε δυσλειτουργία κάποιου εσωτερικού οργάνου μπορεί να είναι διάχυτος και δύσκολος στο να εντοπιστεί ή και να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία ή έμετος.

Η ένταση του πόνου είναι επίσης δύσκολο να προσδιοριστεί, λόγω της υποκειμενικότητας του συναισθήματος, και για το λόγο αυτό η παρακολούθησή του γίνεται με ειδικά ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται από τον ίδιο τον ασθενή (κλίμακα McGill).

Η Σημασία του Πόνου

Η σημασία του πόνου είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πόνος αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα αιτία αναζήτησης ιατρικής βοήθειας, ότι αποτελεί το βασικότερο σύμπτωμα σε πολλές παθήσεις καθώς και ότι η παρουσία του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής, την καθημερινή δραστηριότητα αλλά και την ψυχολογική ευμάρεια του ασθενούς και της οικογένειάς του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς με χρόνιο πόνο συχνά εμφανίζουν και ψυχολογικές διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη, και όταν αυτός ανακουφίζεται μέσω θεραπευτικής φαρμακευτικής αγωγής ή παρεμβατικής θεραπείας, η ψυχολογική συνιστώσα υποχωρεί και η αυτοπεποίθηση του ατόμου αυξάνεται.

Τί Είναι το Ιατρείο Πόνου;

Η κύρια λειτουργία του ιατρείου πόνου είναι η αντιμετώπιση του οξέως και του χρόνιου πόνου με σκοπό να ανακουφίσει τον ασθενή και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ίδιου και του περιβάλλοντός του.

Οι ιατροί που στελεχώνουν ένα ιατρείο πόνου είναι επιστήμονες εκπαιδευμένοι στη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά παράλληλα και στην ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς που υποφέρει.

Με τα σύγχρονα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι η κατάλληλη και στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία και η αντίστοιχη παρεμβατική προσέγγιση μπορούν να αντιμετωπίσουν σε ικανοποιητικό βαθμό κάθε είδους πόνο και να ξαναδώσουν στον ασθενή τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και τη χαρά της δραστηριότητας , της αυτονομίας και της δημιουργίας.

Παθήσεις

Ο πόνος είναι τελείως υποκειμενικός, και κάθε ασθενής τον βιώνει διαφορετικά, και διαφορετικά εκφράζει το είδος, τη διάρκεια και την έντασή του.

Στο Ιατρείο Φροντίδας Πόνου λαμβάνουμε υπόψη το ιστορικό του ασθενούς, κλινικές ή και εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς και ειδικά ερωτηματολόγια με βάση επιστημονικές κλίμακες μέτρησης του πόνου.

Έτσι, εντοπίζουμε την αιτία του προβλήματος, και είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε παθήσεις όπως:

  • Αλγοδυστροφία
  • Αρθρίτιδες – Οστεοαρθρίτιδα, Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Ψωριασική αρθρίτιδα
  • Ινομυαλγία
  • Καρκινικοί πόνοι
  • Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Νευραλγίες – Μεθερπητική νευραλγία, Νευραλγία τριδύμου, Περιφερική νευροπάθεια, Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, Ισχιαλγία
  • Μετατραυματικοί πόνοι
  • Μετεγχειρητικοί πόνοι
  • Σπονδυλική στένωση
  • Τοποπεριοχικά σύνδρομα πόνου – Αυχεναλγία, Κεφαλαλγία, Οσφυαλγία, Πόνος στον αγκώνα: tennis elbow-golfer elbow

Στόχος του Ιατρείου Πόνου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ανακούφιση των πασχόντων από χρόνιο πόνο, κάνοντας χρήση ελάχιστα επεμβατικών, σύγχρονων, ειδικά σχεδιασμένων, τεχνικών. Το Ιατρείο προσφέρει μία πλήρη γκάμα ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, αντίστοιχες με αυτές που θα έβρισκε κανείς σε κορυφαία θεραπευτικά κέντρα του κόσμου, εξασφαλίζοντας έτσι την αποτελεσματικότερη διάγνωση και θεραπεία επώδυνων διαταραχών.

Θέλετε να κλείσετε το ραντεβού σας;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ